Abu Simbel
Jeg har i flere år ønsket at sejle til Abu Simbel og selv om det er tæt på turen til Sudan, måtte jeg jo bare med da Dansk egyptologisk selskab udbød en rejse til Nassersøen med egyptolog Mette Gregersen som rejseleder. Flyveturen gik via Cairo til Luxor med ankomst ved midnatstid og indlogering på hotellet. Da vi kom frem til hotellet stod der natmad parat på værelset.
Templet i Esna
Efter morgenmaden skulle vi forlade Luxor for at køre videre til Aswan. Undervejs standsede vi først i Moalla for at se en fin grav fra første mellemtid dvs. ca. omkring år 2100. Graven var fint bemalet med tegninger fra dagliglivet samt tekster der beskriver gravejerens liv. Derefter kørte vi videre til Esna for at se det resterne af et større tempel, som jeg sidst så for 15 år siden. Der er kun bevaret det forreste af templet idet resten er begravet under den moderne by. Det der er tilbage af templet stammer fra den romerske periode med kartoucher af romerske kejsere samt jagtscener og offer scener. Vi kørte videre til El Kab, hvor jeg genså fire fine private grave fra starten af det nye rige. Først på aftenen nåede vi frem til hotellet i Aswan.
Kalabsha templwt
Efter morgenmaden gik turen til Nassersøen hvor vi gik ombord på skibet der skulle sejle os til Abu Simbel. Skibet skulle først sejle dagen efter, så efter frokost blev vi sejlet over til en nærliggende ø, hvortil flere templer og steler blev flyttet dengang den store dæmning blev bygget. Det største af templerne Kalabsha templet stammer fra Romertiden og er det sydligste tempel bygget af romerne og erstattede et tempel bygget under det 18.dynasti. Templet viet til en Nubisk lokalgud Mandulis og der var en forbindelse til Isis på Philae, hun besøgte stedet hvert år. I templet kulttegninger af guden og af flere romerske kejsere. Bag ved det store tempel ligger et andet lille tempel som også blev reddet med fine jagt og krigs scener fra Ramses den 2.’s tid. Der var også flere fine steler med indskrifter og dyremotiver. Kort før solnedgang vendte vi tilbage til båden.
Sfinx alleen i Sebua
Tidlig om morgenen var der afgang og det var tid til at nyde sejlturen fra dækket. Efter frokost nåede båden frem til første stop templerne i Sebua, som under redningsaktionen i forbindelse med Aswan dæmningens bygning er flyttet hertil for at de ikke skulle blive oversvømmet. Vi besøgte først Ramses den 2.s anlæg med en fin sfinx allé med løvehoveder og vædderhoveder. Ikke langt derfra lå templet i el-Dakka som stammer fra ptolemæisk tid og ind i den romerske periode. Vel tilbage på båden tid til et lille hvil inden aftensmaden.
Templet i Armada
Tidligt om morgenen sejlede vi videre og nåede frem til Armada allerede kl.9 så vi kunne udnytte formiddagen til at se 2 fine templer samt en grav. Begge templer stammer fra det nye rige det ene fra 18.dynasti det andet fra 19.dynasti. Templerne havde fine malede relieffer og det ældste en indskrift fra Amenhotep den 2.s tid, som skildrer kongens felttog i Syrien. Vi var tilbage ved frokosttid hvor skibet sejlede videre til næste overnatningssted som vi nåede midt på eftermiddagen. Afslapning på dækket med en bog indtil aftensmaden.
Ramses den 2.s tempel ved Abu Simpel
Dagen hvor Abu Simbel skulle besøges men da jeg vågnede var det tåget og solen havde svært ved at trænge igennem, og da vi gik op på dækket efter morgenmaden for at spejde efter templet, kunne vi først ikke se Abu Simbel, men pludselig dukkede templerne op i tågen og samtidig spredtes tågen og der lå de i flot solskin. Båden sejlede langsomt forbi stedet så der var god tid til at beundre dem fra søen betagende syn. Straks efter at båden havde lagt til gik vi op til templerne og brugte resten af formiddagen til at kigge på dem først udefra så inde. De udvendige statuer af Ramses den 2. er imponerende 20 meter høje dem af Nefertari ca. 10 meter. Inde i det store tempel er der fine relieffer af Ramses kampe mod Nubierne og Hittitterne samt offer scener. Det lille tempel rummer fine relieffer med Nefertari og søjler med hoved af gudinden Hathor, svært at løsrive sig fra det smukke syn for at vende tilbage til skibet og en sen frokost. Der var tid til at slappe af på dækket inden jeg ved solnedgangstid gik tilbage til templerne for efter mørkets frembrud at nyde et flot lys og lyd show, fint at kunne slutte dagen af med den oplevelse.
Nefertaris tempel Abu Simbel
Så var det tid til at forlade båden og køre den lange tur tilbage til Luxor med et ophold i Aswan for at spise frokost. Vi ankom til vort hotel først på aftenen så der var tid til aftensmad og lidt søvn inden turen sidst på natten tilbage til Danmark. Det har været en dejlig tur godt ledet af Mette Gregersen, som har fortalt om de mange steder der blev besøgt. Den største oplevelse var helt klart Abu Simbel.
Merete Stadager 03.03.2018 22:55
Hej Birgitte
Jeg har nydt dit referat.
Mange år siden, jeg har været der.
Mvh Merete Stadager
Pia Mattesen 09.04.2016 12:42
Hej Birgitte
Tak for den fine dagbogen og godt selskab. Det var en dejlig tur
Mange hilsner Pia Mattesen
jesper thomas 23.03.2016 19:30
Herlig referat - har taget turen blot den anden vej for tre år siden
DBH Jesper Thomas, forfatter til "I Pyramidernes Skygge"
Nyeste kommentarer
03.08 | 07:23
Det er har været en god tur - flot hjemmeside
04.11 | 16:28
Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...
30.10 | 16:48
Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!
16.07 | 19:35
hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...