Broen over Panamakanalen
For næsten et år siden modtog jeg en E-mail fra Juan, hvor han fortalte, at han nu arrangerede rejser for Albatros til Centralamerika og han spurgte om jeg kunne tænke mig at komme med på en af hans ture. Jeg kunne ikke modstå fristelsen at tage nok en tur med ham, så nu går turen gennem området med start i Panama og slut i Guatemala.
Efter næsten et døgns rejse ankom jeg sidst på eftermiddagen til hotellet i Panama, som ligger lige ved Panamakanalen, og fra værelset er der en fin udsigt til kanalen og skibene, som skal sejle igennem. Hotellet ligger tæt ved Stillehavet og indgangen til Panamakanalen.
Katedralen i den gamle by
Efter en tiltrængt nattesøvn skulle Panama opleves, så efter morgenmaden kørte vi med bus ud til Stillehavet og havnen opkaldt efter Balboa, som var den første europæer, der så Stillehavet. Fra havnen en fin udsigt over bugten mod Panama City med alle højhusene. Vi gik en tur langs havnen, inden bussen kørte til den første sluse, hvor et par skibe skulle igennem. Det gik rimeligt hurtigt og udover tilskuerne var der en del hærfugle, som betragtede sceneriet. Jeg så også en isfugl. Ude ved slusen var der et museum, der illustrerede hvordan kanalen var blevet bygget og ligeledes en film om projektet. Inden filmen begyndte kom jeg i snak med et par ældre mænd omkring firs, de kom fra Denver og da den ene af dem hørte at jeg var fra Danmark begyndte han at tale med mig på gebrokken dansk! Han stammede fra Schweiz og havde arbejdet i et par år i Danmark for tres år siden. Han havde stadig venner i Danmark og besøgte dem ind imellem.
Efter besøget ved kanalen gik turen til ruinerne af den første bebyggelse som blev brændt ned af den engelske kaper Henry Morgan i 1671, spændende at se denne ruinby, som er ved at blive restaureret. Det var muligt at komme op i Katedralens klokketårn og se ud over området, så man kunne få et indtryk af, hvordan byen har set ud. Kort efter at byen var brændt ned opførte Spanierne en ny i typisk spansk kolonistil med lige gader, bydelen hedder San Felipe og efter frokosten gik vi en tur i bydelen. Dagen sluttede med en tur over kanalen, således at vi fik set kanalen ovenfra. I morgen går turen videre til Costa Rica.
Ved Poás vulkanen
Efter en fin flyvetur fra Panama til Costa Rica, kørte vi straks efter ankomsten til Poás vulkanen for i 2576 meters højde at nyde udsigten over det største aktive krater i verdenen samt at går en tur langs med krateret. Desværre var krateret dækket af tågedis, så vi måtte skuffet nøjes med en tur op til et mindre krater og en sø der ligeledes var dækket af tågen, øv. Vi kørte så ned til en kaffeplantage, hvor vi efter frokosten fik fortalt hvordan man producerer kaffe. Costa Rica har besluttet kun at dyrke den fin arabica kaffe, som bliver eksporteret til Europa dog ikke Danmark.
Dagen sluttede med et besøg på arkæologisk museum med fund helt tilbage til 3000 år før Kristus. Der var en del fine guld statuetter hovedsagelig forestillende dyr, som blev dyrket som guder, men jeg bemærkede også fine keramikkrukker. Derfra kørte vi til vores hotel for natten i hovedstaden San Jose
På vej til Lodgen
Allerede kl.6 om morgenen skulle vi køre, så der var kun tid til en kop te og en kiks inden afgang mod det Caribiske hav. Vi kørte gennem tågeregnskov i et par timer, inden det var tid til morgenmad. Turen fortsatte ad små og til tider hullede veje med et kort besøg i regnvejr på en banaplantage, indtil vi nåede frem til stedet for påstigning af en motorbåd for at sejle ned ad floden til vores lodge. På den første del af sejltur typisk tropisk regnvejr, men da vi havde sejlet halvdelen af vejen klarede det op og vi kom frem i dejlig solskin. Lodgen ligger lige ned til floden og er frodig med fugleliv og planter. Efter et kort hvil blev frokosten serveret.
Om eftermiddagen sejlede vi over på den anden side af floden for at besøge Tortuguero skildpaddecenter, hvor der gøres stort arbejde for at bevare havskildpadderne, som er fredede. Vi fik fortalt om deres liv og set en film om projektet. Vi gik ned til stranden hvor skildpadderne lægger deres æg, det var dog uden for sæsonen, så vi måtte nøjes med at gå en tur langs stranden til en nærliggende landsby for at se på kunsthåndværk inden turen gik tilbage til lodgen hvor der var tid til en svømmetur og afslapning på terrassen inden aftensmaden.
Regnvejr i regnskoven
Også i dag begyndte dagen tidlig med en fugletur i båd gennem regnskoven. Det havde regnet det meste af natten, men da vi sejlede kl.6 brød solen frem og bortset fra enkelte små byger undervejs, havde vi tørvejr under hele turen. Vi så flere forskellige fugle bl.andet tukaner hejrer og papegøjer, der var leguaner aber og en cayman som er i familie med krokodiller. Vi fik også fortalt om de mange forskellige planter i regnskoven. Ved ottetiden var vi tilbage på lodgen til morgenmad. Resten af formiddagen tilbragte jeg på terrassen med udsigt over have og pool.
Det siges at der ikke findes dårligt vejr kun forkert påklædning, men regnvejr kan være så voldsomt, at selv fornuftig regntøj ikke kan holde regnen ude! Hele eftermiddagen var regnen så voldsom, at det mest fornuftige man kunne gøre var at sidde på den overdækkede terrasse med en bog så det gjorde jeg! Det regnede uafbrudt i flere timer så ingen sejlture kun afslapning indtil aftensmaden.
Over gangbro i regnskoven
Så var det tid til at forlade den fredfyldte lodge midt i regnskoven, trods regnen et par dejlige dage. Der var lige tid til at nyde morgenen inden sejlturen tilbage til bussen. Denne gang forgik sejlturen i solskin og vel fremme ved bussen kunne fortsætte rejsen mod nordvest. Undervejs til vores overnatningssted gjorde vi først hold til frokost derefter stop ved lokal grønthandler, hvor vi så på forskellige frugter typiske for landet og fik smagt på nogle af dem. Der var også tid til at se på en ananasplantage inden vi midt på eftermiddagen nåede frem til en kakao farm for at se hvordan men fremstiller kakao. Forinden skulle vi dog over en 250 meter lang hængebro og gennem noget af regnskoven for at nå frem til træerne. Vi fik vist og fortalt om fremstillingen og fik til slut smagt på både kakao og chokolade. Det var nu ved at blive mørkt, så vi måtte tilbage over hængebroen for at køre videre til hotellet, som vi nåede først på aftenen. En hurtig middag inden sengetid.
På vandretur i trætoppe
Under morgenmaden fodrede personalet fuglene og der kom mange forskellige til foderbrættet. Inden afgang lige tid til en time på terrassen med udsigt ud over den nærliggende flod.
Formiddagen tilbragte vi i et privat naturreservat ved foden af Arenal vulkanen med at gå en tre timer længe tur i skoven dels af gangstier dels over flere hængebroer over trætoppene med en fantastisk udsigt over skov og en nærliggende sø. Terrænet var ret kuperet med mange trapper. Et enkelt vandfald kom vi også forbi. Inden turen gik nedad igen besøgte vi en have med mange spændene sommerfugle.
Frokosten spiste vi i La Fortuna og derfra kørte vi ud til nogle varme kilder nær byen for at bade i 35-40 grader varmt vand, skønt efter den anstrengende vandretur i skoven. Tilbage til hotellet sidst på eftermiddagen. I morgen går turen videre til Nicaragua.
Messe i Granada
Latinamerikanere må kunne lide at komme tidligt op, for vi blev vækket kl.5.00, kuffert ud kl.5.45, morgenmad kl.6.00, afgang fra hotellet kl.7.30 for at køre videre mod Nicaragua. Vi kørte forbi Arenal vulkanen og den langstrakte kunstige sø Arenal som er anlagt for at producere strøm, der er anlagt lignende søer andre steder i landet. Med enkelt stop undervejs nåede vi grænsen sidst på formiddagen, hvor der var lang kø for at komme ud af landet. Vi fik stempel i passet og for at komme ind i Nicaragua var køen lige så lang. Hele grænsekontrollen tog to timer hvilket er hurtigt ved grænsen mellem de to lande.
Vi kørte videre nordpå langs Nicaraguasøen, en sø hvor der lever hajer! Langs søen stod der flere steder vindmøller nogle leveret af Vestas. Sidst på eftermiddagen nåede vi frem til Granada hvor vi skal overnatte. Inden vi kørte til hotellet tog vi en sejltur på søen for at se øerne, fugle, aber osv. Vi blev sat af lidt fra hotellet for at se på en kirke, der var aftensmesse og vi fulgte lidt med i den inden vi gik det sidste stykke vej hen til hotellet, hvor bagagen allerede var kommet. Jeg spiste lokal mad på en restaurant sammen med Juan, hvor jeg var den eneste turist, god mad.
Vulkanen Masaya
Så skulle vi forlade Granada, men inden vi skulle køre med bussen fik vi en hestevognstur rundt i gaderne og fik set de fine huse. Vi kørte mod Managua og undervejs gjorde vi hold flere steder, først i en mindre by for at nyde udsigten over det omliggende landskab, derpå til en noget større by for at besøge et marked med flere spændende ting. Da vi kørte derfra et besøg der ikke stod i programmet: vulkanen Masaya, som stadig er aktiv de to sidste udbrud i 2001 og 2012. Der stod svovldamp op ad krateret hele tiden heldigvis blæste dampen væk fra os.
Ved frokosttid nåede vi frem til Managua hvor vi fra et udsigtspunkt nød udsigten over byen og den nærliggende sø. Hurtig frokost, hvorpå vi fortsatte gennem byen, som så noget kedelig ud. Turen gik videre til Leon en mere hyggelig by en Managua, her skulle vi overnatte. Inden vi kørte til hotellet var der besøg i et nedlagt fængsel, som nu var museum dels til minde om borgerkrigen dels folklore, mens jeg sad lidt for mig selv og hvilede mig, begyndte en nicaraguaner at tale til mig på dansk, det viste sig at han havde været i Danmark flere gange og lavt film sammen med Erik Clausen vistnok Den store Badedag, han arbejdede nu med tv. Vi gik nu videre til torvet kiggede inde i Katedralen, inden vi kom til vort hotel i nærheden af torvet.
Marked i El Salvador
Inden vi forlod Leon gik vi til det lokale marked bag katedralen for at se på udvalget af varer dels madvarer dels tøj og husgeråd. Bussen kørte mod nordvest gennem små byer og senere af grusveje med spredt beboelse træhuse med tage af blade indtil vi nåede Potosi ved Stillehavet for at sejle til El Salvador. Der var den sædvanlige paskontrol dog kun en halv time, da der kun var os og det var frokosttid! Efter at bagagen var bragt ombord var der vores tur at kravle ombord på motorbåden for at sejle de 64 km. til El Salvador. Stillehavet levede op til sit navn, for det var en rolig sejlads uden bølger. Vi sejlede forbi flere øer en enkel tæt på for at se på fregatfugle og pelikaner. Vi lagde til Le Union, hvor der igen var paskontrol denne gang tog det over en time, men det var muligt at besøge det nærliggende marked mens Juan ordnede pas for os. Sidst på eftermiddagen nåede vi frem til vort hotel i San Miguel kun 30 km fra vulkanen Quelepa som for en måned siden gik i udbrud, det ryger stadigt fra den. I morgen skal de første Mayabyer ses!
Vulkanen Quelepa
Da jeg vågnede og kiggede ud på vulkanen, var der lidt damp fra krateret, dampen tiltog i løbet af morgenen og da bussen kørte mod vest, var det meste af toppen dækket af dampen. Dagens mål var San Salvador med afstikkere undervejs. Først kørte vi til Joya de Ceren de sidste ti minutter offentlig transport på ladet af en lille lastvogn stående sjov oplevelse! Selve ruinbyen var spændende en landsby som i år 595 sidst på eftermiddagen var udsat for et vulkanudbrud kun aske, byen blev dækket alle indbyggere slap bort. Byen blev først opdaget i 1976 og udgravningen er ikke færdig endnu. Der er fundet fine krukker, skåle, redskaber og en del afgrøder. Derfra kørte vi til det nærliggende San Andres en anden Maya by hvor kun lidt omkring hovedpladsen inklusive en mindre pyramide er udgravet, men der skulle være mere at finde, der mangles bare penge.
Det var nu ved at være frokosttid, så vi kørte til en lokal restaurant i San Salvador hvor vi fik sandwich lavet af majsmel og med bønner, ost og specialiteter i maden. Efter frokosten bytur hvor der var besøg i den kirke, hvor ærkebiskop Romero er begravet, mordet på ham i 1980 var starten på borgerkrigen, som varede indtil 1992. Nu er der en del bander kaldet malis i landet som hærger specielt forstæderne. Sidst på eftermiddagen var vi fremme på vort hotel.
Boldbanen i Copan
I dag skulle vi besøge et af de steder jeg har glædet mig allermest til nemlig Copan. Først skulle vi dog forlade El Salvador og køre et stykke gennem Guatemala for at nå frem til Honduras. Køreturen gik planmæssigt og med kort ventetid ved de to grænseovergange nåede vi frem til frokosttid. Vi havde købt ind til frokost undervejs og holdt picnic ved indgangen til ruinerne. En tre timer lang rundvisning med en god lokal guide, der var godt inde i mayaernes historie var højdepunktet på rundrejsen indtil nu i hvert fald for mig. Der var mange steler de fleste for 18. Kanin en af de vigtigste konger i Copan han døde i år 765 i forbindelse med en krig mod Quiriguá. Indtil da havde Copan været den vigtigste by i området. Ruinerne lå tæt på vores hotel hvor vi skal sove i nat inden turen går videre til flere mayaruiner.
Juan serverer frokost for os
En Tycho Brahes dag! Alt begyndte godt med planmæssig afgang fra hotellet, men efter en times kørsel begyndte bussen at tabe kølervæske og der måtte fyldes vand på. Kort efter stop ved en tank for at fylde mere vand på og tætne et hul, dette skete flere gange indtil vi skulle dreje fra mod Quiriguá. Så kom næste forhindring i form af en landsdækkende demonstration, hvor lærere i post mod en afskedigelse blokerede vigtig veje fra 06-14, deriblandt den vej vi skulle køre ad. Først fik vi at vide at det sluttede kl. 12, så vi besøgte en sygeplejerskeklinik hvor der kun er læge et par gange om ugen. Efter besøget der håbede vi at komme videre men nu var tiden kl.14. Heldigvis fik Juan på en restaurant organiseret noget frokost i ventetiden, og da vi havde spist, blev blokaden ophævet. Bussen skulle stadig have fyldt vand på, så vi nåede først frem til Quiriguá lige før lukketid. Mayabyen er kendt for sine mange steler og at den overtog førerskabet efter Copan og kampen mod 18. Kanin, som blev halshugget under kampen om ledelsen iblandt mayaerne Quiriguá vandt. I år 800 blev byen uvist af hvilken grund forladt. Det var mørkt da vi kom ud fra ruinerne og kom over i en ny bus, så resten af turen var uden problemer, men vi var først fremme på vores hotel midt ude i regnskoven ved midnatstid.
Tikal
Morgenen noget diset men ingen regn. Efter en times kørsel nåede vi frem til turens absolutte højdepunkt, Tikal. Der var sat en fem timers rundvisning af på programmet og vi fik undervejs fortalt om Tikals historie, fik god tid til at gå rundt i området og beundre Mayaernes arkitektur, var oppe på en af pyramiderne for at nyde udsigten over byen. Man har endnu kun udgravet 20 % af området, så der er arbejde til arkæologerne mange år frem, for tiden er de ved at undersøge en tunnel under en af pyramiderne. Udover ruinerne kiggede vi på fauna og flora, der var en del aber, kalkuner og næsebjørne. Vi spiste frokost på området inden vi kørte til Flores, hvor der var tid til at flyve til Guatemala City og derfra køre videre til Antigua hvor vi skulle overnatte.
Marked i Antigua
Efter morgenmad gik vi en tur rundt i Antigua, som står på Unescos verdensarvsliste. En hyggelig by i typisk spansk kolonistil, vi besøgte det lokale marked, katedralen og til slut Jademuseet hvor vi fik vist forskellige typer og farver af jade meget interessant. Frokost på en nærliggende restaurant inden turen gik gennem bjergene frem til vort hotel ved Atitlánsøen i den lille by Panajachel på et hyggeligt hotel lige ved søen.
Det helliger rum
Dagen tegnede godt lige fra morgenstunden, så efter morgenmaden kørte vi til havnen for at tage en sejltur til en af øerne i søen. Vi gik i land på øen for at se byen og på vores tur besøg i et privat hjem som for et år er et helligt sted fordi det er deres tur til at huse mindet om San Pedro, der kommer besøgende hver dag med gaver til figuren, som sidder inde i det rigt dekorerede hus fin oplevelse. Vi tog Tuk Tuk det sidste stykke vej op til katedralen, hvor der var procession på vej ind i kirken til søndagsmesse, kirken var stuvende fuld og jeg fulgte lidt med i messen, inden jeg gik gennem to markeder for at finde tilbage til havnen de sidste indkøb blev foretaget der. Båden sejlede tilbage til Panajachel hvor frokosten blev spist inden turen gik til Guatemala City for en sidste overnatning inden turen går hjem til Danmark. Om aftenen afskedsmiddag på en nærliggende restaurant.
Gade i lille by
Tid til at pakke og sige farvel til Centralamerika efter en dejlig tur rig på oplevelser og med en topprofessionel guide i Juan Ramirez, man er altid tryg når man rejser med ham! Sidst på formiddagen afgang til lufthavnen for at tage den lange flyvetur hjem via Atlanta og Amsterdam.
Juan vores fortrinlige guide
Vel hjemme fra en spændende tur med både dejlig natur og rig kultur. Rejsen veltilrettelagt, men den måtte godt have været 3 dage længere så der var lidt mere tid til at nyde landene. Et stor plus for rejsen var selvfølgelig Juan som havde styr på det hele og god til at fortælle samt at finde på udveje ved problemer.
Birte og Leif Christensen 19.02.2014 22:37
Kære Birgitte
Jeg synes det er en meget flot billedkollage og rejsebeskrivelse du har lavet til vores dejlige Centralamerikarejse. Stor ros!
De kærligste hilsen
Nyeste kommentarer
03.08 | 07:23
Det er har været en god tur - flot hjemmeside
04.11 | 16:28
Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...
30.10 | 16:48
Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!
16.07 | 19:35
hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...