Birgitte Dalums Ferieoplevelser

Gallien med Antikkens venner 2014

Fredag 4.april 2014

Katedralen i Osnabrück

Som medlem af Antikkens venner kan man komme med på spændende rejser for at besøge minder fra antikken, og i år går turen så til Gallien med historiker Torben Svendrup og klassisk arkæolog Ulla Rald. Afgang fra Københavns Universitet Amager, men allerede efter få km brød bussen sammen, og efter to timers venten på Amager motorvej kom vi til Scania værksted i Ishøj for at afvente reparation af et knækket hjulleje. Efter et par timer var bussen repareret, og vi kunne fortsætte rejsen sydover. Sidst på eftermiddagen nåede vi Rødby og færgen til Tyskland, der var heldigvis god plads så vi kunne køre direkte ombord. Turen ned gennem Tyskland til Osnabrück gik uden problemer, og sidst på aftenen nåede vi frem til hotellet.

Lørdag 5.april 2014

Mosaikken i Nennig

Morgenen så regnfuld ud perfekt til en byvandring. Osnabrück er grundlagt af Kejser Karl den Store omkring år 780. Regnen holdt sig heldigvis væk, mens vi gik en kort tur i bymidten og lige fik et kig ind i domkirken. Efter rundturen kørte vi videre sydpå forbi Köln og Trier tog en genvej gennem Luxembourg for at besøge en romersk villa i den lille by Nennig i Saarlandet. Villaen er kendt for sit pragtfulde mosaikgulv fra omkring år 2-300 forestillende gladiatorer i kamp dels mod dyr dels mod andre gladiatorer rigeligt den lille omvej værd. Derefter kørte vi ind i Frankrig, og nåede frem til vort hotel i Dijon til sengetid. Her skal vi være de næste tre nætter.

Søndag 6.april 2014

Vingeterox

I dag skulle turen gå til Alesia, som er kendt fra Cæsars gallerkrig som stedet for et afgørende slag mod gallerne, hvor han slog Vingeterox efter et par måneders belejring. Undervejs gjorde vi holdt i en af de mange borge som findes i Frankrig. Vel frem til området så vi en rekonstruktion af en romersk lejr med telte og palisader. Inde i selve udstillingsbygningen kunne man se romersk udrustning samt en fortælling om slaget, der kunne også købes bøger, men som sædvanligt i Frankrig kun på fransk!! Derfra kørte vi op til selve området, hvor man mener at slaget har stået, markeret med en stor grim statue af Vingeterox.

Turen fortsatte videre til Chatillon sur Seine for at besøge et museum med en berømt prinsessegrav fra Vix hvori man fandt et gigantisk kar i bronze. Karet var smukt dekoreret og er blevet benyttet til at transportere vin. Det kunne indeholde 1100 liter, og stammer oprindeligt fra Sparta i Grækenland. Efter besøget kørte vi tilbage til Dijon for efter et kort hvil at gå en kort byrundtur, fik set på fine gamle huse og kirker samt fulgt med i messen i en af kirkerne inden en god middag i byen.

Mandag 7.april 2014

Janustemplet

Afsted lidt over ni for at køre til Bibragte en keltisk oppidum, som betyder befæstet by. Den var i sin storhedstid på 1/6 af Roms størrelse. Under kampen om Alesia holdt Cæsar vinterkvarter i byen, idet han var allieret med indbyggerne. Området er nu indrettet som en stor arkæologisk park og vi brugte halvanden time til at køre rundt i parken med stop på udvalgte steder for at kigge på udgravningerne. Til parken er der tilknyttet et udmærket museum, som der også var tid til at besøge. Den medbragte frokost blev spist ved små borde tæt på museet hyggeligt.

Efter frokosten kørte vi til Autun grundlagt under kejser Augustus som et gallisk oppidum. Vi besøgte først ruinerne af et Janustempel guden for fortid, nutid og fremtid, derefter besøgte vi den ganske interessante domkirke og til slut det gamle romerske teater. Sidst på eftermiddagen var vi tilbage i Dijon lige tid til at foretage de indkøb som byen er kendt for: sennep! I morgen forlader vi byen for at køre til Trier.

Tirsdag 8.april 2014

Den sorte Port i Trier

Tid til at forlade Dijon for at køre mod Trier. Vi tog dog først en afstikker til det første Cistercienserkloster beliggende i Citeaux. Da vi kom frem var det lukket trods tjek på hjemmesiden. Vi gik rundt for at finde en vej ind, og pludselig forsvandt Torben og tre andre ind gennem en port, som derpå smækkede i med et ordentligt klonk ligesom i Rosens navn, de var nok på vej til at gå i kloster! Lidt efter kom de dog ud igen med besked om et sted, hvor vi på afstand kunne se de ældste bygninger udefra. Der blev også fortalt om ordenen som var vigtig også i Danmark i middelalderen. Derpå kunne vi fortsætte til Trier. Turen gik uden problemer og for at spare tid gik den gennem Luxembourg. Sidst på eftermiddagen nåede vi frem til vort hotel. Efter et kort hvil gik vi et par stykker forbi de kejserlige termer og videre ned til den gamle romerske bro for at kigge lidt på den. På vej hjem fandt vi et udmærket spisested for at få lidt mad inden vi vente tilbage til hotellet.

Onsdag 9.april 2014

Amfiteatret i Trier

Hele dagen tilbragte vi i Trier, hvor vi først kørte til amfiteatret, hvor det var muligt at komme ned i kælderen under scenen og se hvor dyrene og gladiatorerne opholdt sig inden kampene. Amfiteatret har formodentligt kunne rumme 20000 tilskuere. Derfra kørte vi forbi den gamle romerske bro til Porta Nigra, hvor vi forlod bussen for at kigge på porten, der er lavet af sandsten, som allerede i middelalderen var blevet mørk næsten sort deraf navnet. Vi gik videre ad gågaden til domkirken, Konstantins basilika og kejsertermerne, inden der var tid til at gå på egen hånd. Jeg valgte efter frokost at gå på det arkæologiske museum, Simeonmuseet for til sidst at gå op i Porta Nigra hvorfra der var en fin udsigt over byen. Sidst på eftermiddagen vendte jeg tilbage til hotellet. Om aftenen tog vi samlet til en restaurant i gågaden for at spise mad efter gamle romerske opskrifter.

Torsdag 10.april 2014

Praetoriet i Köln

Så var det tid til at forlade Trier og sætte næsen hjemad, så vi kørte nordpå til vores overnatssted i en mindre by i nærheden af Hannover. Undervejs et par timers ophold i Köln for at se domkirken samt et romersk museum. Museet er blandt andet kendt for et velbevaret Dionysos mosaik, som er beliggende på det oprindelige sted. Der var også tid til at besøge Praetorium byens regeringsbygning. Køln hed oprindelig Colonia Claudia Ara Agrippinensium opkaldt efter Kejser Neros mor Agrippa den yngre. Sidst på eftermiddagen nåede vi frem til vort hotel i Stadtoldendorf

Fredag 11.april 2014

Dionysosmosaikken i Köln

Sidste morgen i Tyskland og lige tid til inden afrejsen at gå en morgentur i den hyggelige lille by, inden turen gik hjemad til Danmark med enkelte stop undervejs. Under hele rejsen er vi blevet godt underholdt om det romerske rige, kelterne og gallerkrigen af både Torben og Ulla, dejligt at have fagfolk til at fortælle. Om aftenen nåede vi uden problemer København efter en dejlig og lærerig tur.

🙂👍

Nyeste kommentarer

03.08 | 07:23

Det er har været en god tur - flot hjemmeside

04.11 | 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...

30.10 | 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

16.07 | 19:35

hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...