Birgitte Dalums Ferieoplevelser

Romerne ved Adriaterhavet 2019

Søndag d. 22.september

Nordporten Diocletians palads

Da Antikkens venner planlage en rejse til Kroatien med henblik på at se på romerske ruiner, var jeg selvfølgelig interesseret og meldte mig til rejsen og i dag går turen af sted sammen med den sædvanlige gruppe og med to kvalificerede rejseledere nemlig Ulla Rald, klassisk arkæolog og Hanne Christiansen cand.mag. i historie, latin og oldtidskundskab.

Vel ankommet til vort hotel i Split var der tid til en lille orienterings tur i byen inden aftensmaden på hotellet.

Mandag d.23.september

Udsigt fra Diocletians palads

Vejrudsigten lovede regn så paraplyen kom med i tasken da vi gik af sted mod Kejser Diocletians palads, men heldigvis holdt regnen sig væk hele formiddagen herligt. Kejser Diocletian var den der fandt på at der skulle være to kejsere såkaldte 2 cæsarer og 2 underkejsere kaldet augusti. Det fungerede så længe Diocletian regerede men da han trak sig tilbage i 305 blev der kamp om hvem der skulle være kejsere indtil 312 hvor kejser Konstantin den Store kom til magten.

Diocletian slog sig ned i Split efter at han havde abdiceret og boede til sin død i et palads, hvor mange af murene og andre bygninger er bevaret og vi fik en fin rundvisning i området og fik kigget på de fire porte til området inden vi gik ind i Saint Domnius katedralen som stammer fra det 7.århundrede og var fin at se på. Til slut gik vi ned i kælderen som stammer helt tilbage fra Diocletians tid, overalt fik vi en god forklaring af de vidende guider.

Efter frokosten gik jeg ind i palads området igen for at kigge nærmere på bygningerne og fik besøgt det interessante etnografiske museum med værktøj dragter og våben, inden jeg gik op ad trappen ved museet for på taget at nyde en fin udsigt over byen og landskabet omkring. Gik langsomt tilbage til hotellet for et lille hvil inden aftensmaden.

Tirsdag d.24.september

Den Julio-claudiske familie

Vi skulle køre allerede kl. 8 så tidligt om så morgenmaden kunne indtages inden afgang på dagens udflugt som gik til Narona. Vi kørte gennem bjergområde på en motorvej. Der var mange steder øde med tæt krat op ad skråningerne uden mulighed for landbrug og enkelte bebyggelser. Først da vi havde kørt det meste af vejen dukkede dyrkede marker op. Sidst på formiddagen nåede vi frem til vort mål et fint museum med statuer af den Julio-claudiske familie med kejser Augustus i midten, vi fik hørt om de forskellige personer i familien og set nogle af de andre fund inden en dejlig frokost på en nærliggende restaurant.

Køreturen tilbage til hotellet gik først gennem bjergområdet, inden vi kørte ud til kysten for at følge den og her dukkede der skiftende flotte udsigter op en rigtig fin tur. Vi nåede frem til hotellet sidst på eftermiddagen.

Onsdag d.25.september

Solin

Så skulle vi forlade Split for at køre den korte vej til Salona som skulle være det næste overnatningssted. Solin hvor Diocletian angiveligt skulle være født og gik en skøn tur ned gennem den gamle romerske by og nåede ved frokosttid frem til byens amfiteater hvor vi holdt picnic med udsigt til amfiteatret og havet i baggrunden.

Efter frokost gik turen til Trogir, som står på Unescos verdensarv og tilbragte nogle dejlige timer i den charmerende by. Der var tid til at besøge katedralen hvis helgen er Sct. Laurentius samt at nyde en kop cappuccino inden vi vendte tilbage til hotellet i Salona efter en afslappende dag.

Torsdag d.26.september

Zadar

Tidligt op til turens længste køretur til Opatija. Vort første stop var Zadar også en hyggelig mindre by, hvor der var flere romerske minder og et par fine kirker og tid til frokost inden turen gik videre med små stop undervejs indtil vi nåede frem til det hyggelige hotel først på aftenen.

Fredag d.27.september

Amfiteatret i Pula

Vi forlod Opatija og kørte ad den smukke vej langs Istriens kyst og videre op i bjergene til Nesactium for at se de velbevarede ruiner her hvor der har levet mennesker før romertiden bl.andet Histrier som har givet navn til halvøen. Området er ikke særligt besøgt så vi kunne gå rundt i ruinområde og få et godt indtryk af dens gode beliggenhed.

Vi nåede frem til Pula, hvor vi først besøgte et af de bedst bevarede amfiteater et par fine buer fra Romertiden og et tempel. Jeg brugte resten af eftermiddagen på at gå en tur rundt i de små gader og kigge på husene samt at gå op til en højt beliggende borg hvorfra der var en skøn udsigt over byen. Byturen sluttede med at jeg gik tilbage til amfiteatret og gik rundt om det i en højde så jeg kunne kigge ned på teatret samt få et kig fra den ene side mod den anden side med en god udsigt over havet. Hotellet lå et stykke uden for byen, hvor der kun var hoteller heldigvis skulle vi kun være her en nat.

Lørdag d.28.september

Detalje af mosaikgulvet

Vi forlod Pula efter morgenmaden og kørte langs Istriens vestkyst og kort før grænsen til Slovenien, havde vi et kort stop inden vi krydsede grænsen og kørte gennem landet til den italienske grænse og fortsatte til Aquileia en gammel betydelig romersk by med havneanlæg templer og gravplads byen fungerede i perioder som residens for flere romerske kejsere indtil den blev ødelagt af Hunnerkongen Attila omkring 450. Vi fik set nogle af de mange udgravninger i byen specielt havne anlægget inden frokost.

Efter frokosten gik vi ind i den nærliggende basilika som er bygget i det 4.århundrede efter Kristus og hvor man ved en renovering har fundet en stort velbevaret mosaik gulv med bibel motiver samt dyr. Vi brugte god tid til at se det smukke gulv inden turen gik videre til vort sidste overnatningssted på turen.

Søndag d.29.september

Efter morgenmaden var der god tid til at pakke kufferten og slappe lidt af inden turen gik til lufthavnen for at rejse hjem efter en skøn tur med mange gode oplevelser og to gode rejseledere til at fortælle om områdets historie fra oldtiden til vor tid. Ser frem til næste rejse med Antikkens Venner.

Katedralen i Aquileia

Bjarne Pedersen 04.11.2019 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medtaget, synd du ikke var med på Split Arkæologiske Museum.

Merete Jackson 30.10.2019 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

Nyeste kommentarer

03.08 | 07:23

Det er har været en god tur - flot hjemmeside

04.11 | 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...

30.10 | 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

16.07 | 19:35

hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...